fredag den 24. februar 2012

Pladsbillet til DSB. Siddeplads i toget. Tip.

Hvordan får man sikret sig en siddeplads i et DSB-tog? Tja, man kan jo købe en pladsbillet til 30,-kr, men så skal man sørge for at afhente den i tide. Og hvis man alligevel ikke kan nå tog-afgangen, så er det bare ærgerligt, Sonny boy.

Men her er et insider-tip, hvis man er den sparsommelige type, eller bare vil være fleksibel og stadig hvile bagdelen, mens fædrelandet drøner forbi: Når man kommer ind ad døren i togsættet, og kan gå til højre eller venstre, så vil der ofte være et stort skilt, hvor der står DSB 1' (der er typisk en 3-4 afdelinger i et samlet tog, hvor der er DSB første klasse). Delen med første klasse i kan kendes udefra, inden man stiger på toget, på den orange dobbeltstribe over vinduerne. TIP: Imidlertid er sæderne _før_ denne afdeling ude fra døren helt almindelig monkey-class (eller på DSB'sk "standard"). Førsteklasses passagerer går igennem denne afdeling, og DSBs skiltning helt ude ved indgangpartiet betyder altså, at "DSB 1' er lige efter stykket med standard-sæder".


 
Førsteklasses passagererne skal nok finde deres pladser, men mange fattige studerende og lignende sidder/står troskyldigt ude i vestibulen hele vejen, selv om der ofte er tonsvis af pladser inde i standardafdelingen foran 1'. De vil naturligvis ikke risikere at skulle betale førsteklasses pris til den rare togmand/togkone, men det skal de altså heller ikke. Nogle gange -  når jeg selv rutineret har gaflet mig et par sæder eller tre, naturligvis - har jeg forbarmet mig over nogle stakler, der stod og hang ude i vestibulen eller sad og frøs på et beskidt gulv. Eneste hage er, at afdelingen før 1' er hvilepladser.

Man kan altså typisk spare pladsbilletten og undgå at være afhængig af at nå en bestemt afgang. Selv i juletrafikken virker tricket (jeg har rejst adskillige hundrede gange over Storbælt med Statsbanerne). Men der er selvfølgelig ingen garanti.

Mellem København og Odense kører der også InterCity tog fra København hver time på minuttal 30, og fra Odense på minuttal 17. I disse tog er det ofte lettere at få plads end i InterCity toget der kører i minuttal 00 fra København og 46 fra Odense.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar